Vorig jaar maakte ik rond deze tijd een raamschildering. Super leuk om te doen, en ik vond het ook nog eens zeer gezellig staan. (Hij stond zelfs tot april op het raam. Al had dat misschien ook iets te maken met het feit dat ik nog weinig trek had in een schoonmaaktraject… ;))

Mijn mama vroeg laatst, heel blij en nieuwsgierig: “zeg Lotte, ga je dit jaar nog zo’n leuke raamschildering maken?”. En eigenlijk dacht ik: nee, wat een schoonmaakwerk!
Maar stiekem betrapte ik mijzelf er ook op dat ik al een paar dagen aan het broeden was op leuke ideeën voor een raamschildering. Dus ging ik vrijdag toch maar aan de slag, haha. 
Het bedenken, opzetten en uitwerken van een raamschildering vind ik zelf erg leuk om te doen, is laagdrempelig en als je het niet te groot maakt, valt het schoonmaakwerk best wel mee. Kijk maar mee!

Ik ben begonnen met losse tekeningen, woorden en andere elementen die ik graag terug wou zien. Kerst vond ik echt te zoetsappig, niet het woord waar ik de komende weken tegen aan wil kijken… Love vond ik beter passen.

In spiegelschrift schrijven, uit mijn hoofd, is niet mijn sterkste kant. Als je de tekst aan de binnenkant van je raam wilt zetten, wat meestal het geval is, is het handig om het woord op een A4tje te zetten en deze op het raam te plakken (achterstevoren hé 🙂 ). Maakt het zoveel makkelijker 🙂

Wil je zelf een opzetje maken? Deze hoeft niet precies uitgewerkt te zijn. Maak een kader wat enigszins overeen komt met je eigen raam en schets daar wat je terug wilt zien. Zo kan je de verhoudingen beter inschatten wanneer je aan het werk gaat 🙂

Haal je vensterbank helemaal leeg (kan je ‘m gelijk schoonmaken ;)). Zo heb je alle ruimte om aan het werk te gaan. En geloof mij, dat is fijn!
Met schilderstape heb ik de basislijnen neergezet voor de handlettering. En ja: ik heb een waterpas gebruikt om te kijken of de lijnen recht staan. Mijn perfectionistische-ik kan het niet zo goed aan wanneer de handlettering naar beneden helt… Dat zie je zo duidelijk als je iets groot maakt 😉
De tekst heb ik ook alvast op het raam geplakt 🙂

Met een meetlint heb ik grof aangegeven hoeveel ruimte ik heb voor elke letter. Bij elke “grens” staat een klein streepje op het raam. Zo past het zeker weten 🙂

Met krijtstift heb ik de handlettering grof opgezet (niet zo goed te zien op de foto). Ik weet waar de basislijnen lopen. De bovenste hulplijn kan weg, zo kan ik de L ook in 1x maken.

Hoppa! Tijd om met gouache en een penseel de letters voor het “echie”  op het raam te zetten! De onderste lijn kan ook weg wanneer ik klaar ben met een letter, zo kan ik de letters aan de onderkant ook strak neerzetten. Ik werk met een droge penseel, de gouache is dun genoeg van zichzelf. Foutjes kan ik makkelijk wegwerken met het oranje doekje (ook droog! Wanneer deze nat is, laat de verf een witte waas op het raam achter).

Nadat alle letters er goed op staan, kan ik de “witte” plekken opvullen. Soms is de gouache niet in 1x dekkend. Wanneer deze droog is, kan je er gemakkelijk met een nieuwe laag er over heen.

Tijd voor details! Ik wil 2 takken aan de zijkant, met een lijn van de ene tak naar de andere. Hier komen stormlampjes en kerstballen aan. De takken zet ik in 1x met gouache erop. De lijnen em andere details mogen dunner, en zet ik met krijtstift op de ramen.
 

Ik vond het onder de tekst nog te leeg en vond dat daar perfect een tak met bladeren onder zou passen. Zo gezegd, zo gedaan 😉

 Bijna klaar! Tijd om de rest op te vullen 🙂

En dan nu écht bijna klaar 🙂 De planten, vakantiepotjes en andere dingen mochten terug en ik was heel blij met mijzelf aangezien ik vorig jaar de kerstlampjes zo fijn had opgeborgen (ja echt! Ik had ze om een kartonnetje gewikkeld. Helemaal niets in de knoop, hoera!)

Kijk nou, zo leuk! (Al zeg ik t zelf ;))

En jee! Van buiten kan je het ook lezen 🙂

(haha, klein is mijn raamschildering niet gebleven… Ik zal vast wat zin gaan verzamelen in een potje voor het schoonmaaktraject… Maaaar geloof mij: een raamschildering die kleiner is, is écht zo schoongemaakt! Krijg jij al inspiratie voor iets op het raam? Ik ben benieuwd!)

Fijne maandag!