#hierteekenen @rijksmuseum, een dikke vette aanrader!

Gewapend met mijn museumjaarkaart en een leuk vriendinnetje ging ik op avontuur in het Rijksmuseum naar #hierteekenen. We meldden ons braaf bij de bali voor de teekenrondleiding en al snel waren we een schetsboekje en potlood rijker. Tijd om t museum in te duiken!

En wat was het leuk en fijn! Meneer de Docent zette ons bij verschillende werken, zowel beelden als schilderijen, concreet aan het werk. Geen ingewikkelde opdrachten, wel opdrachten waar je pats-boem meteen mee aan de slag kan. Zoals: teken eerst alleen de omlijning van het beeld en ga vervolgens met arcering het beeld vullen met de lijnen die je ziet. Laat alle details en gepriegel achterwege. Let alleen op de lijnen.

Het fijne is dat ik met deze opdracht ook echt alleen let op de lijnen. Alle details zijn nu niet aan de orde.

Zo zijn we 3 verschillende werken langs gegaan. Bij alle werken kregen we een gerichte opdracht mee. En een korte tijd: 5/10/15 minuten per opdracht. Het fijne van die afgebakende tijd is dat ik nog gerichter aan het werk ben gegaan, want: je hebt “maar”5/10/15 minuten 😉 Leuk om te zien wat je in die afgebakende tijd op papier krijgt! (Vaak meer dan je denkt ;))

papieravonturen.nl hierteekenen 1

S. en ik zijn na de rondleiding vrolijk verder het museum ingedoken. Om en om kozen we een werk en de tijd uit. Het hoeft niet perfect. Het hoeft niet af. Teken wat je ziet.

Het leuke van op deze manier tekenen is dat t mij meer los maakt van het idee dat een tekening in 1x helemaal perfect moet worden. Het laat mij kijken naar wat er daadwerkelijk te zien is. Welke lijnen zijn er. Waar zit de schaduw. Waar ligt mijn focus bij dit werk? En wat vind ik lastig om te tekenen en kan ik nu mee stoeien?

papieravonturen.nl hierteekenen 2

Het Rijksmuseum heeft verschillende activiteiten en workshops rondom hierteekenen. Verbaas jezelf, leer (anders) kijken en ga naar het Rijksmuseum!