Met vriendinnetje M. op stap is altijd een feest. Over het algemeen beginnen we altijd in een boekhandel, om daar vervolgens niet meer uit te komen. Of met moeite.

Zo ook afgelopen donderdag. Op de planning stond Over het IJ festival, theaterfestival in Amsterdam (helaas voor jullie: zondag 12 juli was de laatste dag). Aangezien onze ogen en buik honger hadden, begonnen we met een heerlijke lunch bij Scheltema (boekhandel 😉 ). Het nieuwe pand moest bewonderd worden en het nieuwe restaurant binnen de boekhandel, dat moesten we natuurlijk ook proeven. Al duurde het natuurlijk wel even voordat we daar daadwerkelijk plaatsnamen. Het restaurant is op de eerste (of was het de tweede?) etage en dat betekent veel boeken onderweg. En niet te vergeten, de geweldig reusachtige wereldkaart dat je tegenkomt bij binnenkomst.

Na de lunch, heerlijk slenterend door het gebouw, hebben we gelijk ons nieuwe uitje bedacht. Op bezoek bij dé grote boekhandel in Rotterdam. Ik denk dat we daar wel de hele dag zoet kunnen zijn 😉

Hoe dan ook, donderdag stond niet alleen de boekhandel op het programma. Eigenlijk stond de boekhandel helemaal niet op ons programma. Over het IJ festival. Dat stond op ons programma.

Met het pondje staken we het IJ over, scoorden een mooi paars dagbandje om onze pols om vervolgens het programma voor de rest van de dag uit te stippelen. Jut en Jul houden soms van wat overzicht.

Onderweg naar onze eerste theaterdate voor die dag verdwaalden we een klein beetje (al is verdwalen een groot woord. We konden het niet heel logisch meteen vinden). Al was het het ronddwalen waard. Het terrein van NDSM-werf is namelijk een geweldig mooi terrein. Een mengeling van oude elementen van de werf met mooie theatrale nieuwere elementen. Jut en Jul waren helemaal in hun nopjes. Misschien dwaalden we daarom wat af 😉

De theaterstukken die we gezien hebben, hadden allemaal een donker randje. Zoals een zwart waargebeurd sprookje (HIER – Marieke van Veen). De filminstallatie van Thabi Mooi dat bijna hypnotiserend werkte en tussen droom, herinnering en dood zat (Dag wereld). En man, de afsluiter van de dag was indrukwekkend mooi, een poëtische en ontroerende tragikomedie over een zomeravond, een vliegtuigramp, en over twee mensen die achterblijven (DAK – van Als de beren komen (alleen al de naam van het gezelschap!).

Bij HIER kregen we een mooie overall aangemeten, met voor ieder een mooie schafttrommel voor de pauze. En niet te vergeten bijpassende gehoorbeschermers. Want werken op de werf zonder gehoorbeschermers, is een beetje jammer voor je oren. In stilte (want je hoort echt weinig met de mooie rode gehoorbeschermers op je oren (jaja, ze doen hun werk!)) gingen we op pad. Zochten we een plekje midden op de werf, en was het tijd voor de pauze: in onze schafttrommel vonden we een boekje, een zwart waargebeurd sprookje.

Het was genieten van de zon, lekker eten en je laten onderdompelen in andere werelden. Het was heerlijk en inspirerend. Het laat mij anders kijken naar dingen. Die we doen, zien, vinden, maken, vertellen of horen.