Eind maart was Creative Life in Utrecht. Een beurs waar allemaal moois te vinden was en waar je diverse workshops kon volgen. Happymakersblog had een eigen tafel waar je gedurende de dag aan tafel kon bij verschillende illustratoren. En wat een feestje was dat! Vandaag deel ik mijn 3 belangrijkste illustratie lessen van de tekentafel.

#1 je eigen weg

Ken je dat, dat je jezelf onzeker kan maken doordat je niet ‘aan alle eisen voldoet’? Zoals, in mijn geval, dat je als illustrator geen kunstacademie gedaan hebt? Man, op sommige dagen kan ik mij dit bijzonder goed wijs maken. Ik durfde geen auditie te doen voor de kunstacademie (en ik wist ook niet of ik de kunstacademie echt wou doen, ik twijfelde nog tussen 1001 andere opleidingen ;)) en ergens ben ik daar ook wel blij om. Ik heb mensen hun plezier in creatief zijn, zien verliezen op de academie. Ik weet niet of ik als zachtaardig meisje dat ik toen zeker was, tegen al die kritiek had gekund.Echter, nu kan ik mijzelf zo nu en dan wel vertellen dat ik daardoor wel belangrijke vaardigheden mis. Nergens voor nodig, want ik bewonder genoeg illustratoren die geen kunstacademie gevolgd hebben.

Veel belangrijker is de passie en plezier dat zij hebben in hun werk, en wat ik ook heb bij het maken van illustraties. En dat ik mij wel verder ontwikkel in vaardigheden door cursussen en workshops te volgen en nieuwe technieken uit te proberen.

#2 geef het tijd

Een andere belangrijke illustratie les die mij is bijgebleven, is dat ik ideeën mag laten groeien, dat niet meteen alles uit de grond gestampt hoeft te worden. De metafoor die voor mij hierbij het beste werkt zijn mijn avocadoplanten. Ja, echt.

De avocadopitten hebben zeker 3 maanden met hun billen in het water gelegen voordat ze wortels gingen schieten. Daarna hebben ze weken de tijd gekregen om meer wortels te maken en groot te groeien. En nu ze in een pot met aarde staan, snoei ik ze zo nu en dan terug zodat ze daarna groter en breder kunnen groeien.

En zo mag het met ideeën ook gaan 🙂 Je mag ideeën de tijd geven om wortels te laten schieten, om groter te groeien. Het bijstellen van het origineel idee is net zo belangrijk, want daarna kan je verder bouwen zodat ze nog beter, leuker en mooier kunnen worden.

#3 jezelf laten zien

Ik eindig graag met de belangrijkste naar mijn idee. Als illustrator laat je jezelf altijd zien door je tekeningen heen. Herken je je eigen stijl al? Weet je waar je kracht ligt en wat zo kenmerkend is aan jouw illustraties? Niet dat ik hier een compleet antwoord op heb, ik ben nog volop mijn eigen stijl aan het ontdekken en aan het uitbouwen. En ik vind het leuk om de ontwikkeling hierin te zien.

Wat neem jij mee uit de illustratie lessen die ik leerde op Creative Life? Ik hoor ‘t graag!